RESEPI CUCUR UDANG |
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 bj telur
- 1 sudu teh yis (mjauripan)
- 1 bj bawang besar ~ didadukan
- daun saderi/daun bawang/kucai
- taugeh
- sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
- 1 sudu teh garam
- minyak utk menggoreng
- # udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan
- Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
- Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
- Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
- Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak udang seekor sambil tekan2 sket.
- Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
- Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
- Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.
- Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment